Istanbul, Turkey skyline.

2004 yılında kurulduğundan beri Hollings Center 40’ın üzerinde diyalog toplantısı düzenlemiş, 45’in üzerinde ülkeden 1000’den fazla katılımcıya ev sahipliği yapmıştır. Bunun yanısıra, küçük hibe programı kapsamında düzinelerce proje için 200.000 ABD Doları üzerinde fon kaynağı sağlamış ve yüzlerce paydaşla bağlar kurmuştur.

 

Diyalog programlarımız, çeşitli kimliklerden katılımcıları bir araya getirerek yeterince konuşulmayan ancak kritik öneme sahip konuları ele almak suretiyle kültürler arası anlayışa katkı sağlar. 

Hollings Center programlarının kurduğu ilişki ağları ve vesile olduğu yeni anlayışlara dair bazı örnekleri aşağıda okuyabilirsiniz:

  • Afganistan-ABD İlişkileri: Kalkınma, Yatırım ve Kültürel Etkileşim” diyalog programımız, normalde bir araya gelmeyecek iki kişinin ortak bir eğitim programı düzenlemesine vesile oldu. Biri Bosnalılara eğitim bursları veren bir kurumun direktörü, diğeri Afganistan Ulusal Dayanışma Programı eğitmenlerinden olan iki katılımcı, geliştirdikleri seminer kapsamında üç Afgan eğitmeni, dört Bosnalıya ulusal kırsal kalkınma programı geliştirme eğitimi vermek üzere Saraybosna’ya götürdü.
  • “Orta Doğu ve Orta Asya’da Sözlü Tarih” konferansımızı takiben, konferans katılımcılarından bir grupla Mardin Artuklu Üniversitesi’nde “Mardin’de Sözlü Tarih: Pratik Geliştirme ve Deneyim Paylaşımı” başlıklı bir seminer gerçekleştirdik. Seminer, genç bir Afgan akademisyen, deneyimli bir arşiv uzmanı, ve dünyaca tanınmış bir sözlü tarih merkezinin direktörü ile yerel sözlü tarihçileri, akademisyenleri ve öğrencileri bir araya getirdi. Bu etkinlik Mardin’de sözlü tarih çalışmalarının yaygınlaşmasını desteklerken aynı zamanda çatışma çözümünde sözlü tarih kullanımı üzerine bir dizi ilke geliştirmek üzere yapılan araştırmaya da katkı sağladı.
  • Bir diğer Hollings Center diyalog konferansında, Tacikistan, Kırgızistan ve Afganistan’dan kadın girişimciler bir araya gelerek Orta Asya’da kadın yönetici olma deneyimlerini paylaştılar. Tacikistanlı bir katılımcı, diyalog sonuçlarının daha geniş bir kitleyle paylaşılabilmesi için etkinlikte tanıştığı meslektaşlarını yılda bir düzenlenen ‘iş dünyasında kadın’ konulu bir konferansa konuşmacı olarak davet etti.

Küçük hibeler, diyalog konferanslarından esinlenen yaratıcı ve ilginç projeleri destekliyor

Hollings Center Küçük Hibe projeleri yenilikçi ve geniş kitlelere ulaşabilen işler ortaya çıkarıyor. İşte bazı örnekler:

  • Biri New York’ta yaşayan Filistinli, diğeri Los Angeles’ta yaşayan Mısırlı iki belgesel yapımcısı, Sawt adlı anime belgesellerini bitirebilmek için bir küçük hibe kazandılar. Arapça ‘ses’ anlamına gelen Sawt, 2011 Mısır Devrimi’nde kadın aktivistlerin deneyimlerine ve ülkenin demokratik dönüşümündeki rollerine ışık tutan bir sözlü anlatı ve anime belgesel projesi. Aldıkları hibe sayesinde yapımcılar devrimden bir yıl sonra Mısır sokaklarına geri dönerek bu kez de kadınlarla 2012 başkanlık seçimi konusunda görüşmeler gerçekleştirdiler.
  • Hollings Center küçük hibelerinden biri, ABD’deki Concordia College ile Bangladeş Bağımsız Üniversitesi (IUB) arasındaki değişim programı pilotunu destekledi. Bu destek sonucunda iki üniversite arasında sadece öğrenci değişimi fikrinin ötesine geçen birkaç işbirliği anlaşması imzalandı. Bu işbirlikleri arasında, her iki üniversiteden profesörlerin ortaklaşa yürüteceği bir astım araştırması, detaylı bir değişimi programı ve Concordia öğretim üyeleri ile öğrencilerinin IUB’deki araştırma imkanlarını kullanmalarına fırsat veren bir yurtdışı çalışma programı bulunuyordu.
  • İki katılımcı, Anlatılmamış Hikayeler: Afganistan Kültürel Mirasının Sözlü Tarihi adlı projede, Afganistan’ın kültürel miras uzmanları ve konunun diğer paydaşları ile kültürel koruma konusunda mülakatlar yaparak bunları çevrim içi bir veri havuzunda topladılar. Bu mülakatlar Kabul at Work web sayfasında yer aldı ve ayrıca Washington, D.C.’de düzenlenen “2014’ün Gölgesinde Afganistan’da Kültürel Kurumlar ve Özel Sektör” adlı etkinlikte tartışıldı.